[Kezdőlap] [Kapcsolat]

Elméleti kandalló építés házilag

Nagyon sok kérdést, sok okos és kevésbe "alkalmazható" véleményt, kritikát kaptunk már olvasóinktól, ügyfeleinktől a kandalló építés házilag témakörben.

Szerény véleményem szerint, bárki képes kandallót építeni saját maga, függetlenül attól, hogy akármilyen képesítéssel vagy szakmai, anyagismereti tudással rendelkezne, ha a kandalló elkészülte után, abban nem akar tüzet gyújtani!

Ha azzal a céllal építjük a kandallót, hogy azzal fűtsünk, akkor fel kell, hogy hívjam a kedves vállalkozó szellemű kandalló építővé avanzsált versenyzőket, hogy:

A tűz nem játék!

Persze építhetünk látvány kandallót, amibe beleteszünk egy OBI-s húszezer forintos, optikai látvány tűzzel rendelkező hősugárzót, és ha csak a meleg levegő kifúvó részét nem grill alágyújtóssal burkoljuk, nagy baj nem lehet, bár egy 2kW-os hősugárzó okozhat meglepetéseket (kábelek izzanak a falban + 80,000 Ft-os villanyszámla).

Szóval haladjon a gondolat tovább a funkcionális kandalló és a szilárd tüzelés mentén!

A tűz

A tűz kémiai jelenség, éghető anyag fény- és hőhatással járó oxidációja. Közvetlen hatása, az égés, a szerves anyagokat visszafordíthatatlan folyamattal elbomlasztja. A tűz önfenntartó folyamat.

Bizonyíték van arra, hogy a már 790 ezer évvel a jelenkori ember előtt használtunk tüzet. A tűz nagyon fontos szerepet töltött be az emberré válás folyamatában. A beszéd és a tárgyhasználat mellett a tűz megszelídítése emelte ki az állatvilágból. XX. századi kutatások szerint az első lépcső a tűz domesztikációja felé a passzív tűzhasználat volt. Egy-egy tűzvész után ehető gyümölcsök és élve megsült állatok maradtak hátra, melyeket az ember megtalált. A félelem a tűztől csak ezután következett. Lassan megtanulta kordában tartani, elkövetkezett az aktív tűzhasználat ideje, mely napjainkig is tart. A tűz feletti uralom a civilizáció egy formáját tette lehetővé. Magával vont ugyanis szociológiai változásokat is. Több ezer év elteltével ennek köszönhetően alakult ki a földművelés és a földművelő osztály nélküli társadalom. A földművelésben - a közhiedelemmel ellentétben - szintén jelentős volt a tűz szerepe. Mielőtt a vándorló csoportok letelepedtek, felégettek bizonyos földterületet, amit később megműveltek. Hosszú időbe telt, mire ezt az irtásos-égetéses földművelés helyett eljött az egymással területért harcoló csoportok ideje. Fontos szerepe volt a tűznek abban is, hogy az ember táplálkozása gyökeresen megváltozott. A főzés folyamatával megszűnnek a különben mérgező növények méreganyagai, a kemény rostszálak megpuhulnak, a hús tartósabbá válik, mintha nyersen maradna.

Sokan meglepődnek, de még ma is a tűz által nyerjük az előállított energia legnagyobb részét. A hőerőművekben szenet, kőolajat, földgázt, alternatív energiahordozókat égetnek el, a hőenergiát pedig elektromos áram előállítására használják fel.

Idézet a Wikipédiából, a szabad enciklopédiából >>

Kétség nélkül megállapítottjuk, hogy a kandalló léte és az aktív tűzhasználat egyértelműen energia előállítási célt szolgál.

A tűz három veszélye

A tűznek három olyan veszélyes tulajdonsága van, ami a kandalló építést felelős tevékenységé teszi!

1. A tűz, az égés a szerves anyagokat visszafordíthatatlan folyamattal elbomlasztja.

2. Az égés során elbomlasztásra kerülő szerves anyagokból jelentős mennyiségű, emberre ártalmas gáz képződik.

3. A tűz önfenntartó folyamat, amíg szerves anyaggal érintkezik, addig folyamatos az égés.

Azért, hogy jobban megértsük ennek a három tulajdonságnak a veszélyességét, elvben válasszunk egy kandallót két részre.

Az első rész a kandalló funkcionális egysége, a második rész pedig a vizuális élmény, azaz a kandalló burkolat.

A kandalló funkcionális egységéhez mindösszesen három dologra lesz szükségünk:

  • tűztérre
  • kéményre
  • füstcsőre

Ehhez azonban nem árt ismerni a rendelkezésre álló kémény képességeit, és a megválasztásra kerülő tűztérbetét igényit. Ideális esetben a kémény képességei közel megegyeznek a megválasztott tűztérbetét igényeivel.

A vizuális élmény ennél sokkal egyszerűbb, van azonban egy kulcsfontosságú része! Ahogyan azt már feljebb is olvashattuk, a tűz, az égés önfenntartó, ami azt jelenti, hogy az addig tart, amíg az égéshez szükséges összes feltétel jelen van. Azért, hogy a kandalló burkolatunk, majd a lakásunk és a szomszéd háza ne legyen a mi aktív tűzhasználatunk áldozata, ezért a kandalló funkcionális egységét, vagy el kell választani (hő tekintetében) a kandalló burkolattól, vagy a kandalló burkolatát nem éghető anyagból kell készíteni.

Az elméleti kandalló építés nagyjából ennyi lenne. Mondhatnám azt is, hogy tömören megfogalmaztuk és áttekintettük, hogy mit kell csinálni, ami ezek után jön, az a hogyan.Biztos és jó döntést csak megfelelő tudás birtokában hozhatunk!

Mi adjuk a tudást, Önnek nem kell mást tennie, csak olvasni, tanulni, tanulni, így egy kicsit mindig közelebb kerül a helyes döntéshez!

Iratkozzon fel és minden egyes új olvasmányról értesítjük! Le ne maradjon!

 
Erre az e-mail címre kérem az értesítést:
Érvényesítő kód:
Új kódért klikk a képre!