[Kezdőlap] [Kapcsolat]

Mi az a szén-monoxid?

A szén-monoxid szerves anyagok, szénvegyületek tökéletlen égése során keletkező, színtelen szagtalan íztelen, nagyon mérgező gáz. Mérgező hatása azzal magyarázható, hogy a vér hemoglobinjában található vasatomokkal olyan egységet képez ami akadályoztatja a szervezet oxigénfelvételét és oxigénellátását.

Egészséges vörös vértest és oxigén

Az egészséges állapotban a vörösvértestekben található hemoglobin megköti az oxigént. Így jut el a szervezetben mindenhova.

Vörösvértest szén-monoxid mérgezés alatt

A mérgezés során a sokkal agresszívebben "tapadó" szén-monoxid leköti a hemoglobin felvevő képességét, ezért oxigént már nem tud felvenni.

A szén-monoxid mérgezés azonnali hatása a fejfájás, szédülés, émelygés, a látás- és hallásképesség csökkenése, majd az egyre hosszabb mérgezés hatására a szívizmot ellátó koszorúerek keringését csökkenti. Ezáltal izomgörcs lép fel, először a végtagokban aztán az egész testben, majd légzésbénulás, halál.

A szén-monoxid mérgezett betegnek friss levegőt kell adni, a helyiséget gyorsan és alaposan ki kell szellőztetni. Aki szén-monoxid mérgezés esetén elsősegélyt nyújt, nagyon körültekintően kell eljárnia, nehogy segítés helyett saját maga is megmérgeződjön.

Mik a leggyakoribb veszélyforrások?

Alacsony huzat a kéményben:

Ha a füstelvezető berendezés huzat tulajdonsága nem megfelelő, szélsőséges körülmények között előfordul, hogy megváltozik a füstelvezetés iránya, aminek eredményeképp a füst nem kifele megy a házból a kéményen, hanem a házba befele.

Nyílt égésterű gázkazán egy légtérben fatüzelésű fűtőberendezéssel:

Ha a légtérben nem biztosított az égési levegő utánpótlás, a fatüzelésű kandalló képes a gázkazán égésterén keresztül, a gázkéményt levegő csatornának használva, friss levegőt szívni, ezzel azonban a gázkazán égéstermékét is visszaszívja a helyiségbe.

Ugyan ez a jelenség kialakulhat akkor is ha elavult nyílászárók cseréje után az új ajtók, ablakok olyan jól zárnak, hogy a fatüzelésű kandalló a gázkazánon keresztül jut égési friss levegőhöz.

Nagy teljesítményű páraelszívó:

Ha a nyílt égésterű gázkazánnal vagy fatüzelésű kandallóval egy légtérben található nagy teljesítményű páraelszívó, és a friss levegő utánpótlás nem biztosított, a páraelszívó képes a fatüzelésű kandalló füstjét, vagy a nyílt égésterű gázkazán füstjét visszaszívni a helyiségbe.

Mit lehet tenni?

Azon kívül, hogy a fűtőberendezéseinket szakemberrel szereltetjük be és rendszeresen karbantartatjuk azokat, vásároljunk elektromos (hálózatról és akkumulátorról egyaránt üzemelő) szén-monoxid jelzőt. Nem egy őrült összeg, az értéke viszont felbecsülhetetlen, mert életet ment!Biztos és jó döntést csak megfelelő tudás birtokában hozhatunk!

Mi adjuk a tudást, Önnek nem kell mást tennie, csak olvasni, tanulni, tanulni, így egy kicsit mindig közelebb kerül a helyes döntéshez!

Iratkozzon fel és minden egyes új olvasmányról értesítjük! Le ne maradjon!

 
Erre az e-mail címre kérem az értesítést:
Érvényesítő kód:
Új kódért klikk a képre!