[Kezdőlap] [Kapcsolat]

Ha indul a fűtési szezon

Akár főfűtésnek, akár kiegészítő fűtésnek használjuk a kandallót, néhány kötelező, rutinszerű ellenőrzést, karbantartás elvégezhetünk a fűtési szezon kezdetén!

Kémény

Az első és legfontosabb, hogy megbizonyosodjunk a füstelvezető berendezés, azaz a kémény üzemkész állapotáról. Bár a kéményben a lyuk nem egy seb, ami idővel begyógyul, mégis láttunk már orrán-száján füstölő kandallót kéménybe döglött macska miatt, behullott vakolat, tégladarab miatt, vagy mert a túlbuzgó fecskék próbafészket építettek oda, ahol amúgy szabad áramlást kellene biztosítani.

Keressük meg a kémény legalsó tisztító ajtaját, szabadítsuk ki és ha már itt tartunk egy menetben mindjárt ki is tisztíthatjuk az ide lehullott kormot, hamut (csak óvatosan, elég könnyű összekormozni mindent). Ha a tisztításon túl vagyunk, keressünk egy amolyan pipere tükröt és 45 fokban megdöntve, a tükröződő felületet magunk felé tartva kezdjük el betolni a kémény ajtón. Ahogy a tükör túljut a kémény falának vonalán, meglátjuk a fényt a kémény tetején. Ha ez nem következne be, akkor sem szabad kétségbe esni, hiszen lehet a kéményben elhúzás vagy lehet olyan speciális huzatfokozó kéménysapka, ami korlátozza a fény függőleges bejutását, minden esetre javasolt felvenni a kapcsolatot egy a témában jártas szakemberrel!

Kandalló test

A fűtési szezon végén hajlamosak vagyunk úgy tekinteni a kandallóra, mint egy kihasználatlan bútordarabra, azért aztán próbáljuk ráerőltetni a pakolós polc funkciót. Teszünk rá képkeretet, gyertyát, műanyag dísztárgyakat. Láttunk mi már (és a szagát is éreztük) kandallóról szépen csendben és irtó büdösen csordogáló olvadt viaszt, higgyék el, nem volt vicces...

Tűztérbetét

Alaposan tisztítsuk ki a tűztér betét azon részeit, ahol a friss levegő jut be a tűztérbe, bizonyosodjunk meg az ajtóban és az üveg körül található, filcszerű tűzálló tömítő anyag épségéről, folytonosságáról. Ha bármi szokatlant tapasztalunk, feltétlenül egyeztessünk kandallós szakemberünkkel! Egy tűztér üveget körbeölelő tömítő anyag folytonossági hiánya jelentős mértékben képes megváltoztatni a kandalló működését, hiszen olyan helyen jut majd a tűz égési levegőhöz, ami az üzemszerű működéshez nem volt tervezve.Biztos és jó döntést csak megfelelő tudás birtokában hozhatunk!

Mi adjuk a tudást, Önnek nem kell mást tennie, csak olvasni, tanulni, tanulni, így egy kicsit mindig közelebb kerül a helyes döntéshez!

Iratkozzon fel és minden egyes új olvasmányról értesítjük! Le ne maradjon!

 
Erre az e-mail címre kérem az értesítést:
Érvényesítő kód:
Új kódért klikk a képre!