[Kezdőlap] [Kapcsolat]

Kandalló burkolat

A kandalló burkolatban felhasznált alapanyagok megválasztásánál a legfontosabb tényező, hogy a kandalló test hőközlő lesz-e vagy sem. Ha egy kandalló test hőközlő funkciót tölt be, akkor a fűtés során a burkolata akár 60-80 fokra is képes felmelegedni, ha nem, akkor a szobahőmérséklettől csak egy kicsit lesz melegebb. A burkolat alapanyagait ez alapján lehet gondosan megválogatni.

Hőközlő kandalló burkolat

Azok a kandalló burkolatok, amelyek a fűtés során jelentős mértékben felmelegednek, azokat kerámiából (különböző típusú és minőségű égetett agyag kerámia) készítik. Ennek az egyik legelterjedtebb verziója a kályhacsempéből készült kandalló burkolat.

Kandalló kályhacsempe burkolattal.

Az előre megtervezett kandalló burkolat kerámia elemi legyártásra kerülnek, majd ahogyan azt már a Kandalló előregyártás cikkünkben is olvashattuk, az előregyártás folyamatában ezek az elemek hőálló ragasztóval rögzítik egymáshoz. Mivel mind a burkolat anyaga, mind az előregyártáshoz használt összes alapanyag magas fokig hőálló, ezért műszakilag megfelelően felkészítettük a kandalló burkolatot, hogy felvegye a tűztérbetét néhány-száz fokos sugárzó hőjét és azt a helyiségbe közvetítse.

Bár a kályhacsempe a legesztétikusabb formája a kerámiából készült kandalló burkolatnak, nem titok, hogy az egyik legköltségesebb is. Van azonban egy alternatíva, amivel ugyan ilyen hőközlő kandalló burkolat készíthető, alacsonyabb költségvetésen! Ez pedig a vakolt falazat és a terrakotta vagy piros tégla párkány. Ezeket a kandalló burkolatokat vagy vakolható felületű csempéből vagy 2cm vastagságúra felszeletelt piros téglából gyártják előre, majd a vasöntödében használt formázó vakolathoz hasonló, hőálló dörzsvakolattal vonják be. A vízszintes felületekhez, azaz a párkányokhoz használhatunk piros téglát, vagy mázazatlan vörös agyagból készült terrakotta párkány elemeket.

Fontos megjegyeznem, hogy a terrakotta párkányokkal ellátott kandalló nem azért lesz olcsóbb, mert a terrakotta párkányok olcsóbbak (valójában olcsóbbak, hiszen a gyártástechnológia nem annyira érzékeny az alapanyag minőségére, mint a mázazott párkányoknál, illetve nincs költsége a mázazásnak), hanem azért, mert csak a vízszintes felületekre kerülnek, míg egy mázas kályhacsempénél jelentős költsége van mind a párkányoknak, mind a csempe falaknak.

Kandalló terrakotta párkánnyal Kandalló tégla prákánnyal

Hőszigetelt kandalló burkolat

Ha nem akarjuk, hogy a kandalló burkolat jelentősen felmelegedjen, akkor számtalan anyagból készíthetjük a kandalló burkolatot, egy nagyon fontos dolgot azonban figyelembe kell vennünk! Ha a kandalló burkolat nem képes károsodás nélkül vezetni a hőt, akkor azt meg kell védeni a sugárzó hőtől. Erre a célra létezik speciális kalcium szilikát, vagy egyszerűbb kőzetgyapot hőszigetelő anyag, ami képes megvédeni a burkolatot a sugárzó hőtől, amivel elkerülhető annak megrepedezése, rosszabb esetben a füstölése, kigyulladása. Ha ennek a szigetelésnek és a hő tükrözésének maximálisan eleget teszünk, akkor számtalan anyagot választhatunk, kezdve a fától a márványon, grániton keresztül egészen az inoxig.

Kandalló inox burkolattal Angol kandalló mészkő burkolattalBiztos és jó döntést csak megfelelő tudás birtokában hozhatunk!

Mi adjuk a tudást, Önnek nem kell mást tennie, csak olvasni, tanulni, tanulni, így egy kicsit mindig közelebb kerül a helyes döntéshez!

Iratkozzon fel és minden egyes új olvasmányról értesítjük! Le ne maradjon!

 
Erre az e-mail címre kérem az értesítést:
Érvényesítő kód:
Új kódért klikk a képre!