[Kezdőlap] [Kapcsolat]

Kandalló tetőtérbe, pince fölé, emeletre...

Nem ritka eset, hogy a kandalló olyan helyiségbe kerül, ami alatt pince vagy másik helyiség található, így a kérdés jogosan hangzik el:

"A tetőtérbe szeretnék kandallót, elbírja a födém?"


Egyértelműen igenlő választ adni egy ilyen kérdésre, pláne látatlanban, hasonlítana egy kicsit a Kapitány-Gépház monológ tartalmi mondanivalójára (lásd: kezdőlap), nem beszélve a számításba jöhető födém és kandalló megoldások széles repertoárjáról...

Ennyire ijesztő lenne a helyzet? Nem! Aggodalomra semmi ok! Számtalan kandallót terveztem már födémre és azóta is ott állnak!

Födém terhelés

A födém tervezéskor figyelembe kell venni a berendezések, emberek esetleg válaszfalak terheléseit. Ezek 300-400kg-ot jelentenek m2-enként. Egy kandalló tömege, természetesen tűztértől és burkolat típustól függően, átlagosan 400-800 kg. Ez az eltérés kialakulhat például:

különböző tűztérbetét miatt (lemez vagy teljes egészében öntött vas),
különböző kályhacsempe típus (akár kétszeres lehet a súlya),
Kandalló burkolat lehet habbeton falazat vagy 5cm vastagságú gránit.

Egy átlagos kandalló nagyjából 1m2 területet foglal el. A tűzvédelmi előírásokat szem előtt tartva nem is teszünk hozzá közel semmit, így további, legalább 1m2 terület kihasználatlanul (fogalmazzunk úgy, hogy terheletlenül) marad. Összesítve úgy állunk, hogy azon a 2m2 területen hozzávetőlegesen 800kg-nyi hasznos és egyéb terhet jelenthetne a kandalló, azonban ez nem ilyen egyszerű!

Födém és födém között óriási különbségek lehetnek! Hogy csak a leggyakoribbakat említsem lehet:

  • vasbeton lemezfödém,
  • betongerendás béléstestes,
  • kerámiagerendás béléstestes,
  • acélgerendás és
  • fa gerendás.

Fokozhatnám még azzal, hogy ha béléstestes a födém, a gerendák és béléstestek fölött be van-e betonozva, van-e benne betonvas...

És ami a legrémisztőbb az egészben? Többnyire mindig tudjuk, hogy milyen födémmel van dolgunk, azt azonban, hogy a kivitelezésnél mi is került abba valójában...

Kandalló elhelyezése a födémen

A vasbeton lemezfödémekre minden gond nélkül rá lehet terhelni a kandallót, az viszont közel sem mindegy, hogy hová kerül a födémen!

A teher egy ilyen szerkezetet akkor visel meg a legjobban, ha a középen kapja, tehát igyekezzünk a kandallót az alátámasztás közelébe tenni. A valóságban az a szerencse, hogy a kémények nagy része fal közelében helyezkedik el, ezért a kandalló is oda kerül. Bár a szerelt kémények egyre elterjedtebbek, amit szinte bárhová lehet építeni, ezért különösen nagy figyelmet kell fordítani a hely megválasztásra.

A beton és acél gerendás födémeknél, különösen ahol nincs rajta vasalt beton, nagy figyelmet kell szentelni a teherelosztásra. Alaplemezt betonozni a kandalló alá nem javaslok, mert az csak a terhet  növeli. A helyszínen „téglánként” épített kandalló is elég rossz elosztást biztosít.

Az optimális teherelosztás érdekében előregyártott elemekből készült kandallót válasszunk.

labazat.jpg
Előregyártott lábazat

Az elemes kandalló talapzata is egy darabból készül, és ez a dobozszerű elem teljesen merev, a teljes feltámaszkodási felületen egyenletesen osztja el a kandalló súlyát. legalább ilyen fontos, hogy a méreténél fogva minimum két gerendára támaszkodik, ami biztosítja, hogy a terhet egyértelműen a gerendák és nem a béléstestek viselik. Az előregyártott talapzat vékonyabb tégla szeletekből készül, mint a helyszínen épített, így a súlya is lényegesen kisebb, azaz kedvezőbb a födém számára Az előregyártott kandalló elemekre is igaz, hogy az üzemi összeállítás által kisebb tömegű kandallóburkolat érhető el, mint helyszíni építéssel. Ezáltal a kandalló teljes súlya kedvezőbb.

Mi a helyzet a fa födémmel?

Fa födém esetén sem kell lemondanunk a hőn áhított kandallóról, de lényegesen körültekintőbben kell megválasztani a tűztér méretét és a burkolat típusát. Itt természetesen kizárólag előregyártott kandallóburkolat jöhet szóba. Óvakodni kellene a 150 kg fölötti tűzterektől, és könnyített burkolatmegoldást javasolnék. A legkönnyebb burkolat a glettelt habbeton panel, ami napjaink modern stílusú belsőépítészeti irányával könnyen összeegyeztethető.

modern030.jpg
Modern kandalló tetőtérben, fa födémen

Ha valaki mégis kályhacsempe burkolatról álmodik, nem kell lemondania róla, de kompromisszumot kell kötni a kandalló méretét illetően, és lehet kombinálni a csempét vakolt felületekkel is.

vakoltcsempe.jpg
Csempés, falazott

Minden helyszín egyedi megfontolást igényel, ha nincs más megoldás és a kandalló alatti szint elrendezése megengedi végszükség esetén alá lehet támasztani a födémet a kandalló alatt pl. acél oszloppal, vagy aláfalazással.

Így kerül kandalló a tetőtérbe, pince fölé és emeletre...Biztos és jó döntést csak megfelelő tudás birtokában hozhatunk!

Mi adjuk a tudást, Önnek nem kell mást tennie, csak olvasni, tanulni, tanulni, így egy kicsit mindig közelebb kerül a helyes döntéshez!

Iratkozzon fel és minden egyes új olvasmányról értesítjük! Le ne maradjon!

 
Erre az e-mail címre kérem az értesítést:
Érvényesítő kód:
Új kódért klikk a képre!