[Kezdőlap] [Kapcsolat]

Hogyan gyújtsunk tüzet?

Néhány jó tanács kezdő kandalló tulajdonosoknak, hogyan gyújtsunk tüzet a kandallónkba!

Tűzrakást megelőző tennivalók

Az első és legfontosabb feladat, hogy megbizonyosodunk a pillangó szelep helyzetéről. Értelem szerűen nyitott állapotban kell lennie, így esélyt adunk a füstnek, hogy a kémény felé induljon, ne a lakásba! Nem egy utolsó szempont...

Ezek után ellenőrizni kell a hamu tárolót. A tűztérbetétek túlnyomó többsége az égési levegőt a tűztér aljában található rostélyon keresztül kapja, ami a hamutároló felett helyezkedik el. Az égési levegő a hamutartó láda mellett lép be a tűztérbe, így ha kellően tele van a hamuláda, nem kap a tűz megfelelő mennyiségű levegőt az égéshez!

Tűztérbetét metszet

Mikor ezekkel rendben vagyunk (pillangószelep nyitva, hamuzó üres), akkor még egy megelőző feladat olyan esetekre, mikor a kandalló és kémény viszonya eléggé kiélezett, vagy a kandallós fűtés nem mindennap (például csak hétvégén) használjuk! A begyújtás előtt célszerű egy negyed órára, fél órára nyitva hagyni (nem sarokig kitárva, de nyitva) a kandalló ajtaját, hogy a kémény felvegye a helyes áramlási irányt, lehetőség szerint a kémény teteje felé.

A hideg levegő nehezebb mint a meleg, ezért gyakori jelenség, hogy begyújtásnál a tűzrézbetét egy kicsit bepöfékel. Nyitott tűztér ajtó mellett a helyiség meleg levegője egy idő után megindítja a helyes áramlási irányt.

Ha a tűztérbetét nem kültérből kap égési levegőt, hanem a közvetlen környezetéből, begyújtás előtt célszerű alaposan kiszellőztetni a helyiséget

A fa

Készítsünk elő kb. egy maroknyi, ujjnyi vastagságú száraz fát, olyat, ami könnyen begyullad. Ha nincs teljesen száraz, akkor lehet akác, az még nedvesen is nagyon jól ég. Semmiképpen ne használjunk maradék lakkozott, festett deszkákat, bútorlap darabokat! Szükség lesz még nagyjából 3-5db vastagabbra (kb. 3-5cm), 2-3db még vastagabbra (kb. 5-10cm) és egy átlagos méretű kugli felére.

Begyújtás

Ha a tűztérgyártónk másképp nem rendelkezett a garanciális feltételek tekintetében, akkor ne papírral gyújtsunk be, hanem valamilyen alágyújtóssal (van olyan tűztérbetét, ahol a kőolaj származékkal átitatott alágyújtós használata kimeríti a nem rendeltetés szerű használat fogalmát).

Pe-Po alágyújtós
Pe-Po 95% kerozin tartalom

Van ebből természetes éghető anyaggal átitatott és kőolajszármazékkal átitatott is.

Duraflame alágyújtós
40% cédrus fűrészpor, 60% paraffin viasz

Tegyünk egy darab alágyújtóst a tűztér rostélyára, majd egy darabot mögé a második vastagságú fadarabból. Ezek után tegyünk a vékonyabb fadarabokból az alágyújtós fölé úgy, hogy egyik oldaluk a tűztér alján, a másik a keresztbe fektetett fadarabra támaszkodjanak. Az összes többi, különböző vastagságú fadarabokat támasszuk az előzőleg elhelyezett vékony fadaraboknak úgy, hogy egy gúlát képezzenek.

Ha megvagyunk, gyújtsuk meg az alágyújtóst, és várjunk egy pár percet, mire nyilvánvalóvá válik, hogy a tüzünk rendben megszületett! Mikor a lángok teljes egészében elterjednek az elhelyezett fadarabokon, tegyük rá az utolsó fadarabunkat, a fél kuglit.

Ezek után, már csak arra kell figyelnünk, hogy mindig legyen láng vagy parázs, ha még akarunk rakni a tűzre, illetve arra, hogy a tűztérbetét használati utasításának megfelelően kezeljük az égési levegő szabályozót és a pillangó szelepet!Biztos és jó döntést csak megfelelő tudás birtokában hozhatunk!

Mi adjuk a tudást, Önnek nem kell mást tennie, csak olvasni, tanulni, tanulni, így egy kicsit mindig közelebb kerül a helyes döntéshez!

Iratkozzon fel és minden egyes új olvasmányról értesítjük! Le ne maradjon!

 
Erre az e-mail címre kérem az értesítést:
Érvényesítő kód:
Új kódért klikk a képre!