[Kezdőlap] [Kapcsolat]

Gyémánt vágókorong a kandalló építésben

A kandalló gyártás és építés egy olyan tevékenység ahol nagyon sok különböző eszköz kerül felhasználásra. Vannak köztük átlagos, bárhol beszerezhető szerszámok, vannak azonban olyanok, amelyekből ha az átlagos kategóriát választjuk, megkeserítheti az életünket és elcsúfíthatja a kandallónak!

Kardos Róberttel, a Diamantina Kft. tulajdonosával beszélgettünk arról, mit tegyünk ha követ, kályhacsempét kell vágnunk.

- Róbert! Bizonyára szakmájából adódóan, Ön (mert ugye a Diamantina Kft. egyik fő profilja a gyémántszerszám kereskedelem és az egyedi gyémántszerszám gyártása) többnyire minden olyan munkafolyamattal tisztában van, ahol gyémántszerszám használható?

 -Többnyire igen, egészen pontosan úgy hangzana, hogy ismerünk minden munkafolyamatot az építőiparban, kőiparban ami gyémántszerszámot igényel.

- Ezek szerint Ön össze tudná foglalni, fel tudná sorolni az olvasóknak, hogy egy kandalló előregyártás, kandalló építés milyen gyémántszerszám igényű?

Tekintsük át! A főbb anyagok tekintetében nagyjából két fő csoportra oszthatjuk a kandalló burkolatokat. A kő burkolatok (például: natúr kő, mészkő, márvány, gránit) és a kerámia (például: kályhacsempe, tégla) burkolatok.

Mivel egy kandalló burkolata sokkal inkább lakberendezési tárgy, mint funkcionális egység, hiszen egy kandallóban a munka oroszlán részét a tűztérbetét végzi, ezért nagyon fontos az esztétikum. A gyémántszerszám megválasztásánál azt kell figyelembe vennünk, hogy a vágási kép, amit a vágás után kapunk, annak mennyire kell precíznek és esztétikusnak lennie. Ha az a cél, hogy egy munkadarabot egészen egyszerűen megfelezzünk, akkor választható hozzá egy egyszerű fogazott vágókorong és aggodalom nélkül nekimehetünk sarokcsiszolóval, ha mondjuk mázas kerámiáról van szó, akkor még a legjobb minőségű, folyamatos élű vágókoronghoz is nagyon gyakorlott kéz kell!

Szegmentált él
Szegmentál él

Folyamatos és
Folyamatos él

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy egy szerszám minél precízebb, minél tökéletesebb munkát véget, annál nagyobb szüksége van a hűtésre, így a precíziós vágások gyakran vízhűtést igényelnek.

- Érthető, hiszen óriási hő keletkezhet, mikor egy kályhacsempét vág a szakember!

- Igen, ráadásul a kerámia rendelkeznek egy olyan tulajdonsággal, ami miatt ugye kiváló kandalló burkolatnak, az pedig az, hogy nagyon jó hőközlő és jó hőtároló. Amikor vágjuk, ez pont a hátrányára válik, ugyanis néhány másodpercnyi száraz vágás után, a súrlódástól keletkező hőt is beraktározza, emiatt deformálódik a vágási nyomvonal, valamint izzani kezd és az ugye nem barátja a gyémántnak.

- Mit javasolna Ön azoknak az olvasóknak, akik mondjuk kandalló építés előtt állnak és nem tudják merre induljanak gyémántszerszámért?

- Elsősorban a munka megkezdése előtt írják össze, hogy milyen anyagokat kell vágniuk, amihez gyémántszerszám kell. Sok esetben az lesz a lista eredménye, hogy egy gyémántszerszám nem elég, mert ugye egy gyémántkoronggal csak azokat az anyagokat lehet vágni, amik rá vannak írva. Vizsgálják, meg az elvárásaikat a vágás minőségével kapcsolatban és döntsék el, megfelelő-e a száraz vágás. Ha nem, és nekik nincs vizes vágógépük, vágassák le a munkadarabokat olyan szakemberekkel, akik rendelkeznek vizes vágó berendezésekkel.

- Köszönjük Róbert! Ha az olvasóink közül lenne valakinek kérdése ezzel a témával kapcsolatban, hogyan érheti el a gyémántszerszám specialistákat?

- A legegyszerűbb ha felkeresik weboldalunkat, ott minden információt meg találnak és fel tudják venni velünk a kapcsolatot!


Kardos Róbert
Diamantina Kft.
http://www.diamantina.hu

Diamantina Kft.Biztos és jó döntést csak megfelelő tudás birtokában hozhatunk!

Mi adjuk a tudást, Önnek nem kell mást tennie, csak olvasni, tanulni, tanulni, így egy kicsit mindig közelebb kerül a helyes döntéshez!

Iratkozzon fel és minden egyes új olvasmányról értesítjük! Le ne maradjon!

 
Erre az e-mail címre kérem az értesítést:
Érvényesítő kód:
Új kódért klikk a képre!