[Kezdőlap] [Kapcsolat]

Meghitt percek biztonságban.

A kandalló önmagában a megtestesült elegancia, a meghitt családi fészek egyik jelentős szimbóluma, nem szabad azonban elfelejteni, hogy bár Prométheusz elcsente a tüzet Zeusztól és a halandóknak adta, a tűzben a mai napig ott rejtőzik Zeusz haragja és csak az óvatlan pillanatra vár, hogy tombolhasson!

A biztonságos kandalló és a biztonságos kandalló használat minden kandallóval kapcsolatos kérdésnél fontosabb!

Felkerestünk hát egy biztonsági szakembert, hogy osszon meg velünk néhány gondolatot ebben a témakörben.

Volosinovszki Tamással a Safe House Security Kft. tulajdonosával beszélgetünk.

- Tamás Önnek van kandallója?

- Igen a hétvégi házunkban van egy vízteres kandalló ami a hűvös őszi estéken és a kemény télben is alkalmas arra, hogy a házat felfűtse így volt alkalmam néhány rizikófaktort feltárni a használat során.

Mivel a kandalló tűzterében a begyújtáskor viszonylag nagy tüzet lehet rakni az elsődleges veszélyforrás lehet a nem megfelelően zárt vagy nyitott égésterű kandallókból kipattanó vagy kihulló magas hőmérsékletű parázs, izzó fadarab.

- Biztonságtechnikai eszközökkel mit lehet tenni ilyen esetekben?

- A tűztérből kipattanó magas hőmérsékletű anyagok akkor okozhatnak nagyobb bajt ha egy gyúlékony anyagra szőnyeg, fotel, terítő, bútor pattannak ki. Ilyenkor megkezdődik az izzás és egy keletkező tűzhöz minden lehetőség adott. A kandalló közelében ilyenkor jó szolgálatot tehet egy tűzjelző készülék, amire nem véletlenül nem ragasztottam a füstérzékelő nevet.

Ha a begyújtás során nagy mennyiségű füst keletkezik, akkor ez az eszköz téves riasztásokat okozhatna. A jó megoldás az ilyen esetekre a kombinált érzékelő ami hő-sebesség érzékelőt is tartalmaz így csak a füst jelenléte esetén nem generál téves riasztást.

Ha valaki "tisztán és füstmentesen" tud begyújtani akkor alkalmazható a jóval érzékenyebb füstérzékelő is.

- Ön szerint milyen kockázatok, veszélyforrások lehetnek még?

- A nagy baj nem csak akkor keletkezhet amikor vígan ropog a tűz hanem akkor amikor az égés eléri az oxigénhiányos állapotot és a tökéletlen égés során szén-monoxid keletkezik. Rögtön eloszlatnék egy tévhitet, hogy szén-monoxid csak vezetékes vagy palackos gáz használata során keletkezik. A fatüzelésű berendezések is bocsájthatnak ki szén-monoxidod, noha nem akkora mennyiségben mint például egy szén vagy gáz tüzelésű fűtőberendezés.

A legideálisabb megoldás amit ajánlhatok, egy szén-monoxid érzékelő beépítése. Ez jelentősen növeli a családja és saját biztonságát.

Fontos tudni, hogy a szén-monoxid érzékelő elektrokémiai úton mutatja ki a levegő szén-monoxid tartalmát, ebből adódóan ezeknek az érzékelőknek előre meghatározott élettartama van. Ez várhatóan 5-6 év függetlenül attól, hogy mennyiszer gyújtunk be vagy érzékel az érzékelő gázokat.

Szén-monoxid érzékelőből csak olyan típust szabad venni amelyik rendelkezik megfelelő magyarországi minősítéssel. Meglepően kevés ilyen típus van ezért legyünk körültekintőek a vásárlás során. Nem bíznám az életem én sem egy olcsó, ugyanakkor megbízhatatlan eszközre. Amennyibe a legjobb minőségű kerül, még az is elenyésző költség a teljes kandalló beruházáshoz és a családunk biztonságához képest.

Fontos szempont lehet még, hogy az érzékelő a hálózati áramon kívül folyamatos áramellátást kapjon, elemről vagy akkumulátorról is, mert egy konnektorba bedugott érzékelő nem fog működni áramszünet esetén, a kandalló viszont igen!

- Mire kell még figyelni meglévő biztonságtechnikai rendszer esetén?

- Gyakran fordul elő, hogy a kandalló később készül mint a ház biztonságtechnikai rendszere, ilyenkor bővíthető a rendszer a fent már említett érzékelőkkel, azonban van még egy dolog amit nem árt tudni. A helyiségekben felszerelt mozgásérzékelők, a nagyobb hőmozgásokra tévesen riaszthatnak! Ha abban a helyiségben ahol a kandalló fűt, előfordul a bekapcsolt riasztó, akkor az itt található mozgás érzékelőket mindenképpen ki kell cserélni olyan mozgásérzékelőkre, amikben található egy mikrohullámú radar is. Így a hőmérséklet mozgásokra érzéketlen marad elkerülvén a téves riasztásokat.

Van még egy dolog amit nem árt ha tudják azok, akik vízteres kandallót terveznek.

Áramszünet esetén a keringető szivattyúk leállnak így a hőcserélőben a víz felforrhat. Erre az esetre érdemes egy szünetmentes tápegységet beépíteni, ami tovább keringeti a meleg vizet a rendszerben. Ez az eset gyakrabban fordul elő mint gondolnánk minden évben van néhány ismerősöm aki felforralja így a rendszerét.

- Mit tehetünk abban az esetben, amikor az odafigyelés ellenére mégis megtörténik a baj?

- Nem árt ha a háztartásban egyébként is tartunk egy tűzoltó készüléket. Ezzel viszonylag gyorsan el lehet egy kezdődő tüzet oltani. Ha ilyen történne, még az eloltott tüzet is be kell jelenteni a tűzoltóságnak, főleg ha anyagi kárunk is származott, mivel a biztosító csak ebben az esetben téríti meg a kárunkat.

Összegezve tehát a kandalló melege és a pislákoló tűz felejthetetlen percekkel ajándékoz majd meg mindenkit azonban ahhoz, hogy ez az élmény mindig kellemes legyen célszerű néhány biztonsági berendezést beszerezni és az említett tanácsokat, szabályokat betartani.

Volosinovszki Tamás
Safe House Security Kft.
http://www.safehouse.hu
Safe House Security