[Kezdőlap] [Kapcsolat]

Értem én hogy a kandalló fűt, de hogyan?

A kandallós fűtés egy egyszerű fizikai jelenségen alapuló fűtés, amit idegen szóval úgy hívnak, hogy konvekciós fűtés, azaz hőáramlás.

Egy kandalló két levegő körrel rendelkezik. Az egyik egy zárt rendszer, az égési levegő, ami a huzatszabályozó nyíláson keresztül jut be a tűztérbe, a benne lévő oxigén táplálja az égést, a légáram pedig kialakítja a huzatot és a füstcsövön keresztül a kéménybe távozik (a videón a szürke nyilakkal jelzett kör).

A másik a fűtő kör, amit tulajdonképpen a tűztér külseje körül elhelyezkedő levegő. Természetesen ez kandalló burkolat nélkül is működik, lásd vaskandalló, azonban a burkolat intenzívebbé és irányíthatóvá teszi az áramlását.

A tűztér külső felülete átadja a meleget a körülötte elhelyezkedő levegőnek, a levegő meleg lesz és könnyebbé válik mint a hideg levegő ezért felemelkedik. Ezek alapján a tűztérbetét megválasztása során célszerű olyat választani amelyik a lehető legnagyobb hőleadó felülettel rendelkezik.

Mivel a levegőnek mozogni kell a tűztér körül, fontos, hogy a burkolat és a tűztér között megfelelő távolság legyen. Ez a távolság átlagosan 5-10 cm. Az emelkedést a meleg levegő önállóan megoldja, mivel jól ismeri a fizikát, azonban fontos, hogy kiengedjük a burkolatból. Erre a célra tökéletesen megfelelő egy hőálló festékkel kezelt meleg levegő kieresztő rács. A kiáramló levegő hőmérséklete elérheti a 150 C fokot is. Ha a meleget több irányba engedjük akkor célszerű zárható zsalus szellőzőrácsot tenni a kandallóra.Biztos és jó döntést csak megfelelő tudás birtokában hozhatunk!

Mi adjuk a tudást, Önnek nem kell mást tennie, csak olvasni, tanulni, tanulni, így egy kicsit mindig közelebb kerül a helyes döntéshez!

Iratkozzon fel és minden egyes új olvasmányról értesítjük! Le ne maradjon!

 
Erre az e-mail címre kérem az értesítést:
Érvényesítő kód:
Új kódért klikk a képre!