[Kezdőlap] [Kapcsolat]

A gépészet helye a központi fűtéses kandallóban

Ha központi fűtésre köthető kandallót álmodunk magunknak, a munkamenet kísértetiesen hasonlít a normál (nem vízteres) kandallóhoz.

A recept a következő:

  • Vegyünk egy tűzteret, ami jó a kéményünkhöz.
  • Terveztessünk köré egy burkolatot és
  • építtessük fel egy szakemberrel.

A központi fűtéses kandalló annyiban különbözik ettől, hogy a burkolat építés előtt a vizes tűzteret csatlakoztatni kell a központi fűtés rendszerhez. A központi fűtéses tűztér tulajdonképpen egy hagyományos tűztér és egy víztartály kombinációja. A legtöbb tűztér önmagában nem tartalmaz semmilyen biztonsági berendezést és gépészetet. A csatlakoztatásához szükséges szerelvényeket a központi fűtést szerelő gépész szerzi és szereli be.

Milyen szerelvénye ezek?

A csövek és a keringető szivattyú, a hőcserélő, a tágulási tartály, a biztonsági szelepek, a csőtermosztát, a hőfok mérő óra. Ezek működtetéséhez szükség van áramra, hálózati víz utánpótlásra, ha zárt a rendszer akkor a lefolyóra is.

Hova kerülnek a szerelvények?

A központi fűtéses tűztér körbeépítése kicsivel nagyobb burkolatot eredményez, hiszen a víztartályhoz csatlakozó előremenő és visszatérő fűtéscsövek plusz helyet igényelnek. Van néhány biztonsági szerelvény mint például a csőtermosztát, a hőfokmérő szonda és légtelenítő szelep, melyeket a tűztér közvetlen közelében kell elhelyezni, de ezek beleférnek a kandalló burkolatba.

Központi fűtéses kandalló alaprajza.

A keringető szivattyú és szerelvényei, valamint a hőcserélők kerülhetnek távolabb is. A kandalló mögötti sávba össze lehet rendezni a szerelvényeket és akkor egyetlen kezelőajtón keresztül ellenőrizhető és szervizelhető a gépészet.

Ha csak egy keringető szivattyún van hőcserélő nélkül, az jól megfér a lábazatban, vagy az ülőpadkában. Minden esetre igaz, hogy akkora ajtót kell a gépészeti berendezések elé tenni, amin keresztül nemcsak ellenőrizhető, hanem cserélhető is az adott elem.

Kandalló burkolat kialakítása gépészet tekintetében.
Jól látszanak a kandalló lezáró elemében az extra rácsok a légtelenítő
szelep és a hőfokmérő hozzáférhetőségéhez.

Ha a kandallónkkal meglévő fűtésrendszerhez csatlakozunk, melyben egy gázkazán működik és a fűtésrendszere ráadásul nem is csak radiátoros, hanem padlófűtés is van, akkor biztosan nem férünk be a gépészettel a kandallóburkolatba. Ugyanis a keringető szivattyú mellett szükségünk lesz néhány szelepre és hőcserélőre.

Kandalló burkolat kialakítása gépészet tekintetében.
Keringető szivattyú elérhető a lábazatban egy rácson keresztül.

Ebben az esetben célszerű a gépészet terjedelmesebb részét a kazánházban elhelyezni. Jó ha a gépház közel van, optimális az lenne, ha kandalló hátfala mögött helyezkedne el. Mivel minden ház elrendezése más és más csak cső és elszántság kérdése, hogy milyen messzire visszük.

Kandalló burkolat kialakítása gépészet tekintetében.
A gépészet a kandallóval szomszédos helységben van felszerelve.

Ha tehát központi fűtésre köthető kandallót szeretnénk, akkor a gépészeti szerelvényezés előtt célszerű a kandallóburkolatot megterveztetni melynek során a gépésszel egyeztetésre kerülnek a szerelvények optimális helyei ezért a legesztétikusabb kandallóburkolat kerülhet megépítésre.

Biztos és jó döntést csak megfelelő tudás birtokában hozhatunk!

Mi adjuk a tudást, Önnek nem kell mást tennie, csak olvasni, tanulni, tanulni, így egy kicsit mindig közelebb kerül a helyes döntéshez!

Iratkozzon fel és minden egyes új olvasmányról értesítjük! Le ne maradjon!

 
Erre az e-mail címre kérem az értesítést:
Érvényesítő kód:
Új kódért klikk a képre!